Тестостеронови бустер

Тестостеронови бустер

И така, когато сте решили да си купите именно този вид продукт причината е ясна искате повече тестостерон. Но случаите когато това се търси са няколко.
– излизате от стероиден цикъл и искате да възстановите собственото производство на тестостерон.
– имате добро производство на тестостерон но искате още малко да го повишите
– имате незадоволителни нива на тестостерон, но не сте били на схема от стероиди и нямате ендокринен проблем
– имате някакъв ендокринен проблем който се отразява на нивата на тестостерона
– с годините нивата на тестостерон намаляват и желаете този процес да бъде забавен или спрян.

Изброените случаи по-горе обуславят коренно различен подход и избор, защото причините са различни и начинът за третирането им също. Повечето хора слагат всички тесто бустери под един знаменател, което е абсолютно погрешно.
Друга особеност в този клас продукти и то най-важната е, че те се делят основно на 2 категории
– такива които повишават нивата на свободният( активен) тестостерон за сметка на плазменосвързаният (спящият)
– такива които повишават общото производство на тестостерон и различните прохормони по веригата на неговото производство.
Когато говорим вече и на ниво търговски продукти, фирмите комбинират съставки които попадат и в двете групи изброени по-горе.

1. Излизане от стероиден цикъл.
– за тези които го правят трябва да знаят, че не е просто току така вземаш бустера и си готов. Не в този случай ендокринната система е “бъгната” трябва и първо събуждане и чак след това продукти които са повишават нивата на тестостерона. Приемът само нa Продукти като ZMA, d-aspartic acid, l-carnitine tartrate, няма да има никакъв ефект в тоя случай, защото те повишават нивата на свободния тестостерон за сметка на плазмения, а като няма достатъчно плазмен какво правим ?!? Получава се още по-голям свръх дефицит, защото плазменият се изчерпва и оставаме на нула.
В този случай аз препоръчвам продукти като:
Tribulus, DAA и други формули от този тип, които повишават като цяло общото производство на тестостостерон.

2. Имат нормални нива но още малко кик.
– тук задачата е по проста, няма ендокринни смущения хормоналният баланс е на ниво.
В този случай са подходящи почти всички продукти, но най-добрият си остава
Animal Test.
В този втори случай само трябва да се знае, че тялото по-принцип е трудно да се излъже и дори да повишим успешно нивата на тесто за 2-3 седмици, поддържането на равновесие е заложено в нас и тялото след това ще се опита да намали нивата. В този случай съветвам да се взема бустер 3 седмици и да се почива една.

3) Имате незадоволителни нива на тестостерон, но не сте били на схема от стероиди и нямате ендокринен проблем. В този случай има два под случая:

3.1) Придружен с завишени нива на естроген, когато това е на лице е удачно едновременно с повишаването на тестостерона да има съставки за намаляването на естрогена. Високите нива на естроген ще ги различите, по увеличаване на мазнините в областта на гърдите и ханша.

3.2)Ниски нива на тестостерон без повишен естроген. Тогава са удачни бустери като за нормално състояние които са изброени по-горе, но първо трябва да се установи причината за намаляването на тестостерона. В края на статията ще изброя необходимите условия за оптимално производство на тестостерон без които да са изпълнени нито един от посочените бустери не работи, а в някой случаи дори и външно добавеният тестостерон не работи.

4) Имате някакъв ендокринен проблем който се отразява на нивата на тестостерона.

За този случай съветвам консултация с ендокринолог и после да се прибягва до бустери, но във всички случаи силовите тренировки и балансираното-здравословно хранене ще се отразят положително.

5) С годините нивата на тестостерон намаляват и желаете този процес да бъде забавен или спрян. 

Това е случаят в който бустерите са най-ефективни, стига да не е станало твърде късно. Какво имам предвид-последни научни открития свързани с нивата на тестостерона при мъжете и промяната му във времето показват, че паралено с намаляването му през годините намаляват и рецепторите му. И е установено  при мъже дори които са на тестостерон заместваща терапия с този надвишаващи нормалната не се получава търсеният ефект защото рецепторите са намалявали прогресивно с намаляване на нивата. Учените са установили, че този проблем се избягва когато през годините не се допуска рязък спад в нивата му и ендокринната система е функционирала достатъчно ефективно през годините.

Друго научно изследване показва, че нивата на общия тестостерон се запазват почти на еднакво ниво при млади и по-възрастни мъже. Единствено свободният тестостерон при  по-младите мъже е по-висок отколкото при по-възрастните. Обаче всички знаем, че биологична активност получава този който е свободен е не плазмено свързания.

На тази графика ясно се вижда как кривата на свободният тестостерон е по-стръмна от тази на свързания. И в случаят когато се търси повишаване на спадналите нива на тестостерона свързани с възрастта са подходящи продукти както за общо производство така и за активирането му в свободен, тук вече успешно можем да говорим за ZMA, D-aspartic acid, L-carnitine tartrat.

Share this post