ДЕТОКС – метод за пречистване или съвременен мит ?

ДЕТОКС – метод за пречистване или съвременен мит ?

В последно време изключително рязко набра популярност т.нар. „детокс на организма”. Навлязоха „детоксикиращи чайове” , както и множество други продукти, а също и изключително рестриктивни и неприятни „детоксикиращи” хранителни режими и диети.

И въпреки ,че първоначално звучи здравословно и логично, малцина се замислят ,че за да се „интоксикира” организма нещо със сигурност куца във функцията на основната пречиствателна станция на организма, а именно черният дроб. Тук е редно да се разгледат 2 основни сценария : детокс при хора със здрав черен дроб и детокс при хора с чернодробна патология.
При първият случай е редно да се замисли човек – при нормално функциониращ черен дроб, необходимо ли е да се пият „детокс чайове” и да се спазват „детокс диети”? Отговорът е не. Множество проучвания, правени от Харвардския университет, университетът „Джон Хопкинс” и множество други научни публикации , доказват че това е едно напълно безсмислено упражнение , при средностатистическия здрав човек .
При вторият случай изследванията показват , че ефектът от „детокс” при вече развито чернодробно заболяване е , за съжаление на мнозина , отново никакъв. Опитите за лечение на чернодробни патологии с „детокс чайове” са меко казано безсмислени.
Има и трети сценарий, в който мнозина с начална фаза на чернодробни заболявания , породени от наднормено тегло, се опитват да се вкарат във форма с изключително рестриктивни диети, бедни на калорий и нутриенти. Това в повечето случаи води до рязко забавяне на метаболизма, и при завръщане към нормално хранене теглото отново се покачва до изходно ниво.

Изводът от всичко това е ,че детокс диети и чайове не са необходими ако всичко е наред с черния ви дроб, а при вече развито заболяване е редно да посетите специалист , а не детокс спа. Ето защо превенцията и профилактиката с хепапротектор като Hepa Health е много по-ефективна, отколкото гореизброените фиктивни подходи. В този комплекс има доказани съставки , предпазващи черния дроб и подпомагащи неговата филтрираща организма функция, като куркумин, данделоин екстракт, екстракт от артишок , шисандра чинесис и др. Още повече при хора със състояния като омазнен черен дроб,холецистит,цирозаи др. поради прием на алкохол и наднормено тегло, в комбинация с ежедневна двигателна активност и балансиран хранителен режим , този продукт може значително да помогне за преодоляването на диагнозата и превенцията от по-нататъчни патологии. Освен това е и доста полезен за всякакви атлети, подлагащи се на екстремни физически натоварвания .

Share this post